Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Tökéletes összhang az asztalon!

Borozz elegánsan!

Borozz elegánsan!

Megérkezett az ősz és vele a kellemes esti bekuckózások, illetve baráti vacsorák vagy éppen a borfesztiválok időszaka. Mindezek szinte elmaradhatatlan résztvevője a finom bor, de tudod, hogy milyen illemszabályok tartoznak a borozáshoz? Egy kis boretikettel segítünk!

Felszolgálás

A fehér és rosé borok 14°C körül, a vörös pedig szobahőmérsékleten legfinomabb, ezért az első kettő esetében ajánlott hőtartó edényben szervírozni, hogy a kívánt hőmérsékletet minél tovább megőrizze. Felbontáskor levágjuk - vagy tépjük - a védőkapszula tetejét, de csakis a tetejét, mert nagy hibának számít, ha a teljes kapszulát eltávolítjuk. Kellemes és hasznos szertartás a vörös borok dekantálása, vagyis szellőztetése. Ilyenkor a csersav felszabadul és intenzívebbek lesznek a gyümölcsös, virágos aromák. Ezért a vörös bor illata egyre intenzívebbé válik.

Először a házigazda kóstol vagy az a személy, aki a rendelést feladta; így elsőként győződik meg arról, hogy megfelelő a minőség. Ezt követően az óramutató járásával megegyező irányba haladunk, és mindig a vendég jobb oldaláról töltünk. Ha úgy látjuk, fogy a vendég poharából a bor, nyugodtan pótolhatjuk! A bort csakis makulátlanul tiszta, száraz pohárba illik tölteni, méghozzá felfelé szűkülő, talpas kehelypohárba. A poharakat csak egyharmadig töltjük.

Ha igazán el akarjuk varázsolni a vendégeinket, akkor nem csak a bor kínálását tökéletesítjük, hanem olyan terítéket varázsolunk az asztala, amivel harmonikus összképet teremtünk. A boros- vagy szőlőmintás szalvéták, illetve a hozzájuk színben passzoló asztalterítők vagy asztali futók, mesés gyertyákkal kiegészítve valóban hangulatossá teszik az estét.

Ízjegyek és illatok

Kóstolás előtt a bort kicsit fogassuk meg a pohárban, emeljük a fény felé, vegyük szemügyre a színét, majd illatozzunk belőle, és végül vegyük szánkba az első kortyot! Közben bátran megoszthatjuk a társaságunk tagjaival a gondolatainkat. Szedres, savas vagy édes, esetleg füstös? Ha annak érzed, akkor igazad van, rossz megoldás nem létezik!

Koccintás – Egymás szemébe nézve

Mindig a száránál fogjuk, ne markoljuk meg a poharat! Először is így elegáns, másfelől a bort nem melegíti fel a kezed, harmadrészt pedig: ha a száránál fogod, koccintáskor szebben csengenek a poharak. Ekkor mindig nézzünk egymás szemébe, ne koccintsunk keresztbe, és ha már mindenki koccintott mindenkivel, akkor kortyoljunk a borunkba! Érdemes mindig ugyanarról az oldalról inni, így nem lesz több helyen maszatos a pohár.

Milyen ételhez milyen bor illik?

Előételhez - általában száraz fehérbor, de az étel jellegétől is függ.

Főételhez

  • fehér húshoz - fehér pecsenyebor vagy könnyű vörös
  • halhoz - száraz vagy félszáraz
  • vörös húshoz - nehéz vörös

Desszerthez – aszú, desszertbor vagy likőrbor.

Az oldal tetejére