Felszolgálás
A fehér és rosé borok 14°C körül, a vörös pedig szobahőmérsékleten legfinomabb, ezért az első kettő esetében ajánlott hőtartó edényben szervírozni, hogy a kívánt hőmérsékletet minél tovább megőrizze. Felbontáskor levágjuk - vagy tépjük - a védőkapszula tetejét, de csakis a tetejét, mert nagy hibának számít, ha a teljes kapszulát eltávolítjuk. Kellemes és hasznos szertartás a vörös borok dekantálása, vagyis szellőztetése. Ilyenkor a csersav felszabadul és intenzívebbek lesznek a gyümölcsös, virágos aromák. Ezért a vörös bor illata egyre intenzívebbé válik.
Először a házigazda kóstol vagy az a személy, aki a rendelést feladta; így elsőként győződik meg arról, hogy megfelelő a minőség. Ezt követően az óramutató járásával megegyező irányba haladunk, és mindig a vendég jobb oldaláról töltünk. Ha úgy látjuk, fogy a vendég poharából a bor, nyugodtan pótolhatjuk! A bort csakis makulátlanul tiszta, száraz pohárba illik tölteni, méghozzá felfelé szűkülő, talpas kehelypohárba. A poharakat csak egyharmadig töltjük.
Ha igazán el akarjuk varázsolni a vendégeinket, akkor nem csak a bor kínálását tökéletesítjük, hanem olyan terítéket varázsolunk az asztala, amivel harmonikus összképet teremtünk. A boros- vagy szőlőmintás szalvéták, illetve a hozzájuk színben passzoló asztalterítők vagy asztali futók, mesés gyertyákkal kiegészítve valóban hangulatossá teszik az estét.
Ízjegyek és illatok
Kóstolás előtt a bort kicsit fogassuk meg a pohárban, emeljük a fény felé, vegyük szemügyre a színét, majd illatozzunk belőle, és végül vegyük szánkba az első kortyot! Közben bátran megoszthatjuk a társaságunk tagjaival a gondolatainkat. Szedres, savas vagy édes, esetleg füstös? Ha annak érzed, akkor igazad van, rossz megoldás nem létezik!
Koccintás – Egymás szemébe nézve
Mindig a száránál fogjuk, ne markoljuk meg a poharat! Először is így elegáns, másfelől a bort nem melegíti fel a kezed, harmadrészt pedig: ha a száránál fogod, koccintáskor szebben csengenek a poharak. Ekkor mindig nézzünk egymás szemébe, ne koccintsunk keresztbe, és ha már mindenki koccintott mindenkivel, akkor kortyoljunk a borunkba! Érdemes mindig ugyanarról az oldalról inni, így nem lesz több helyen maszatos a pohár.
Milyen ételhez milyen bor illik?
Előételhez - általában száraz fehérbor, de az étel jellegétől is függ.
Főételhez
- fehér húshoz - fehér pecsenyebor vagy könnyű vörös
- halhoz - száraz vagy félszáraz
- vörös húshoz - nehéz vörös
Desszerthez – aszú, desszertbor vagy likőrbor.