Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 6 dkg margarin
- 2,7 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tk só
- aki szereti, tehet bele mazsolát vagy aprószemű kandírozott gyümölcsöket
Elkészítés
A tej kb. 2/3-át hőálló bögrébe tesszük a margarinnal együtt, és a mikróban megmelegítjük. Közben beletesszük a kenyérsütőgép üstjébe az olajat, a 2 fajta cukrot, a sót és a maradék tejben elkevert tojássárgáját.Ha a margarin elolvadt a meleg tejben, ezt a keveréket is beleöntjük az üstbe. Beletesszük a 2 fajta lisztet, aki szeretné, a kandírozott gyümölcsöket, mazsolát, majd legvégén a tetejére morzsoljuk, vagy szórjuk az élesztőt. A kenyérsütőgépben tészta programon 1:50 percet kelesztjük. Természetesen ennek hiányában is tökéletes tésztát kapunk, akkor a hagyományos módszerrel, kelesztőtálban kelesztjük kb.1 órát, miután bedagasztottuk. Ha a tészta megkelt, hatos fonatú kalácsot formázunk belőle.
A hatos fonat készítése
A szépen megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk, majd egyforma hosszúságú és vastagságú „kígyókat” sodrunk belőle. A hat szálat a tetején összefogjuk, majd képzeletben beszámozzuk őket 1-től 6-ig.
Az elején a 6-os szálat az 1. helyre tesszük (ezt csak egyszer csináljuk így), majd a 2-es a 6-os helyére kerül, aztán az 1-es a 3-as helyen lesz, után az 5-ös szál az 1. lesz, végül a 6-os a 4. helyre áll. Ezt addig ismételjük, míg elfogy a tészta.
6-1 – ezt csak az elején
-----
2-6
1-3
5-1
6-4
-----
2-6
1-3
5-1
6-4 …….
Formázás után lekenjük egy tojássárgája és pici tej keverékével, majd meleg helyen 45 percig kelesztjük, aztán kb. 35-40 percig sütjük. (Sütési hőfok: 170°C, sütési mód: alul-felül sütés)