Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Tökéletes összhang az asztalon!

Húsvéti kalács – Hatos fonattal

Húsvéti kalács – Hatos fonattal

Ezzel a recepttel biztosan lenyűgözöd a családod! Egyrész isteni finom, foszlós kalácsot tudsz sütni, másrészt pedig a hatos fonattal elvarázsolod a vendégeidet. Hidd el, nem is olyan bonyolult!

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 6 dkg margarin
  • 2,7 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tk só
  • aki szereti, tehet bele mazsolát vagy aprószemű kandírozott gyümölcsöket

 

Elkészítés

A tej kb. 2/3-át hőálló bögrébe tesszük a margarinnal együtt, és a mikróban megmelegítjük. Közben beletesszük a kenyérsütőgép üstjébe az olajat, a 2 fajta cukrot, a sót és a maradék tejben elkevert tojássárgáját.Ha a margarin elolvadt a meleg tejben, ezt a keveréket is beleöntjük az üstbe. Beletesszük a 2 fajta lisztet, aki szeretné, a kandírozott gyümölcsöket, mazsolát, majd legvégén a tetejére morzsoljuk, vagy szórjuk az élesztőt. A kenyérsütőgépben tészta programon 1:50 percet kelesztjük. Természetesen ennek hiányában is tökéletes tésztát kapunk, akkor a hagyományos módszerrel, kelesztőtálban kelesztjük kb.1 órát, miután bedagasztottuk. Ha a tészta megkelt, hatos fonatú kalácsot formázunk belőle.

A hatos fonat készítése

A szépen megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk, majd egyforma hosszúságú és vastagságú „kígyókat” sodrunk belőle. A hat szálat a tetején összefogjuk, majd képzeletben beszámozzuk őket 1-től 6-ig.

Az elején a 6-os szálat az 1. helyre tesszük (ezt csak egyszer csináljuk így), majd a 2-es a 6-os helyére kerül, aztán az 1-es a 3-as helyen lesz, után az 5-ös szál az 1. lesz, végül a 6-os a 4. helyre áll. Ezt addig ismételjük, míg elfogy a tészta.

6-1 – ezt csak az elején

-----

2-6

1-3

5-1

6-4

-----

2-6

1-3

5-1

6-4 …….

Formázás után lekenjük egy tojássárgája és pici tej keverékével, majd meleg helyen 45 percig kelesztjük, aztán kb. 35-40 percig sütjük. (Sütési hőfok: 170°C, sütési mód: alul-felül sütés)

Az oldal tetejére