Ahogy az ünnepi menüt, úgy a karácsonyi asztal terítését is érdemes előre megtervezni. A legfontosabb iránymutatók: az étkészlet és a hozzá illő asztalterítő, valamint szalvéta színeinek harmóniája. Ha ezek igazán passzolnak, akkor már jó úton haladsz, de még fontos dologban kell döntést hoznod: milyen stílust szeretnél képviselni?
A legfontosabb az összkép
Az asztalt mindig teljes hosszában terítsük, ha egyszínű az asztalterítő, akkor mintás vagy hozzáillő, egyszínű asztali futóval feldobhatjuk. Ez nem csak az esztétikum, hanem a praktikum szempontjából is fontos. Hiszen ha papír asztali futót vagy asztalközepet választasz, akkor megvédheted textil abroszod nagy részét az esetleges balesetektől; a lecsöppenő szafttól, kilöttyenő bortól.
TIPP: ha a tányér mintás, akkor a terítő ne legyen az!
Csak kényelmesen!
Kerüljük az asztalon a zsúfoltságot, ne rakjuk tele fölösleges dolgokkal. Ehhez az első lépés a megfelelő méretű asztal kiválasztása. Ügyeljünk arra, hogy a vendégek kényelmesen, felszabadultan érezhessék magukat! A só- és borstartó nélkülözhetetlen az asztalon, ezt négy terítékenként helyezzük el!
TIPP: két teríték között kb. 60-80 cm-es távolságot szoktak meghatározni, tehát ennyi helyre van szükség két teríték között ahhoz, hogy mindenki kényelmesen elférjen.
A tányérok és evőeszközök helye
A terítésnél alulra kerül a lapos tányér, fölé pedig a mélytányér. Ha előétellel is készülünk, akkor a mélytányér alá tegyük az erre kijelölt tányért. Az evőeszközöket arra az oldalra tegyük, amelyik kézzel használjuk őket; kívülről befelé haladva, kezdve az először használandóval.
A poharak és a desszertes eszközök helye a tányér fölött van, a kanál nyele jobbra, a villáé balra mutat. Négy pohárnál többet ne tegyünk egy terítékhez! Helyezzük a késhegy elé a vizespoharat, ezt követi a pezsgős, a vörös boros és a fehér boros.
TIPP: ha több pohárra lenne szükség, akkor a fogások közti szünetben szedjük le azokat, amelyekre már nincs szükség, így elkerülhetjük a zsúfoltságot!
Kedvencünk, a szalvéta
A szalvéta leginkább a teríték bal oldalán foglal helyet, de olykor a tányér fölé, vagy épp a tányérba kerül, főként akkor, ha különleges kreációkat hajtogatunk belőle. Ezzel igazán fel tudod dobni az ünnepi asztalt, csak a fantáziád és a kézügyességed szabhat határt!
TIPP: a szalvétát átkötheted szalaggal, sőt egy virággal vagy fenyőfa ágacskával is díszítheted a tökéletes harmónia érdekében.