Mivel a Szalvétasziget.hu gondolatai mindig a szépen terített asztal körül forognak, ezért olyan hagyományokat gyűjtöttünk össze, amelyek az étkezéshez kapcsolódnak.
Karácsony
Legtöbb helyen advent idején voltak disznóvágások, hogy az adventi böjt után magán az ünnepen megfelelő bőséggel lehessen húsos, zsíros ételeket, a szokásos karácsonyi ételeket fogyasztani.
A ma is élő szokások szerint a karácsonyi asztal elképzelhetetlen hal, bejgli, valamint dió és a család összetartását szimbolizáló kerek alma nélkül. Az almát annyi felé szokták vágni ahányan az asztalnál ülnek, ez az összetartozást jelképezi. A mondás szerint, ha a következő évben eltéved az ember, és arra gondol, hogy kikkel fogyasztotta ezt a szétvágott almát, akkor visszatalál a családi egységhez, vagy a helyes útra.
A borszentelésre Szent János napján, december 27-én került sor régen. Ezen a napon minden család bort vitt a templomba, amelyet a pap megáldott, mivel a szentelt bornak mágikus erőt tulajdonítottak. Beteg embert, állatot gyógyítottak vele, illetve öntöttek belőle a boroshordókba, hogy ne romoljon el a bor. Ezt a szokást sok helyen a bortermelők felújítják; elvisznek egy-egy palackot a templomba, és ott a lelkipásztor megáldja. Majd ezután sok helyen hozzá is öntik a hordóban lévő borhoz, hogy azok is szenteltek legyenek. Innen származik a mondásunk, hogy megisszuk a Szent János áldását.
Újév
Az újév napjainkban már nem bír akkora jelentőséggel, mint őseink idején. Ennek ellenére talán nincs is olyan ember, aki valamelyik szilveszteri vagy újévi babonát ne tartaná, illetve ne fogadna meg valamit a következő esztendőre. Hogy jól alakuljon 2022, ezekre érdemes odafigyelni!
Nem szabad mindent megennünk az év utolsó napján, mert akkor az új esztendőben hiányt fogunk szenvedni. Ezért hagyj némi elemózsiát a hűtőben a következő év első napjára is. A baromfi húst azonban mellőzzük, mert az hátrakaparja a szerencsénket.
A halételekkel is csak óvatosan! A babona szerint szerencsét hoz, de csak a folyó menti vidékeken. Hogy mekkora szerencsét? Egyszerű: annyi pénzt hoz, ahány pikkelye van. Érdemes rétest is enni, hiszen a boldogságot és az életet a rétessel hosszúra lehet nyújtani.
Újév napján ajánlott disznóhúst fogyasztani, mert kitúrja a szerencsénket. A malachoz sokféle hagyomány kapcsolódik még, de az egyik legviccesebb: éjfélkor meg kell húzni az állat farkát, hogy szerencsénk legyen.
Recept
Sörrel locsolt bőrös malacpecsenye
Hozzávalók: 1.5 kg egész sertéscomb, 4 ek. napraforgó olaj, 3 kk. só, 2 kk. majoranna, 1 kk. őrölt fűszerkömény, fekete bors ízlés szerint, 1 doboz sör
Elkészítés: A malac bőrét bevagdossuk. Az olajat és a fűszereket összekeverjük, majd alaposan megkenjük vele a húst. Tepsibe tesszük, és 30-40 percre a 250°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, míg a bőre szépen megpirul. Utána vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 170°C-ra, és időnként locsoljuk meg a malac bőrét sörrel. Ellenőrizzük, hogy átsült-e, tálalás előtt legalább 10 percet pihentessük!